Materialen en onderhoud

Onderhoudtips voor onze tuinmeubelen
Om de levensduur van uw tuinset te kunnen waarborgen geven wij de volgende onderhoudstips mee.

Teakhout

 • Als u uw teakhout laat vergijzen beperkt het onderhoud zich tot het reinigen van het teakhout. Dit tenminste 1x per jaar met teak-reiniger in combinatie met een alu schuurspons.( absoluut geen hoge druk reiniger )
 • Indien u uw  teakhout op kleur wilt houden dan dient u bij aanschaf het teakhout direct te behandelen met Teak beschermer.Na verloop van tijd zal deze laag schraal worden.Indien u er op tijd bij bent kunt u na reininging van het teakhout plus het goed laten drogen van het teakhout de Teakbeschermer opnieuw aanbrengen. Als het teakhout inmiddels licht is vergijsd dan eerst voorbehandelen met teakreiniger 1 en 2 alvorens u de teakbeschermer aanbrengt.
 • Haarscheuren horen bij teak en kunt u eenvoudig verwijderen door wat houtlijm aan te brengen en licht te schuren.


Vlechtwerk

 • Vlechtwerk kunt u het beste reinigen met groene zeep en de tuinslang( geen hoge druk).Ook raden wij u aan het vlechtwerk te beschermen door het in te sprayen met Vlechtwerk beschermer. Dit tenminste 1 keer per jaar.
 • 's Winters dient het vlechtwerk te worden afgedekt met ademende hoezen( geen transparante hoezen) of binnen te worden gestald.
 • Doordat een product niet van 1 draad gevlochten kan worden kan er tijdens gebruik een uiteinde losraken. Dit kunt u eenvoudig verhelpen door het uiteinde met seconde-lijm aan elkaar te plakken. Indien dit niet lukt kunt u altijd vragen naar een los stuk draad om erover heen te vlechten. Wij kunnen u hierover altijd advies geven.
 • De levensduur van de kunststof draden is ongeveer 5 tot 7 jaar.  Dit zijn gemiddelden en zijn per gebruiker wisselend.


Vlechtwerk


Polywood

 • Polywood is een nieuw materiaal gemaakt van gerecycled kunststof. Het heeft de uitstraling van hout en ook enkele voordelige eigenschappen van hout. Lichte krasjes kunnen worden geschuurd en de tafel mag met een schuursponsje worden gereinigd om vuil te verwijderen.Voor sterkere reiniging adviseren wij de polywood reiniger. Om de tafel te onderhouden is er een polywood protector in spuitvorm die gemakkelijk is aan te brengen.
 • Als advies geven wij mee dat er geen vazen/wijnglazen langdurig op de tafel gezet moeten worden ivm vergrootglaswerking van de zon. Polywood is een zachte compound en hierdoor kan er een schroei/smeltplekje ontstaan.
 • Voor drinkglazen adviseren wij om onderzetters te gebruiken.

RVS

 • In tegenstelling wat men van het word rvs verwacht hebben rvs-meubelen wel degelijk onderhoud nodig om aanslag te voorkomen of te verwijderen.
 • In vaktermen ontstaat bij rvs "vliegroest" dit komt door de vebinding van uv met zuurstof.Het is daarom raadzaam om direct na aankoop uw product te behandelen met een rvs beschermer. Aanslag die later ontstaat kan men eenvoudig verwijderen met een rvs reiniger.


Aluminium

 • Aluminium meubelen hebben het voordeel dat ze licht zijn en niet kunnen roesten. Bijna alle alu-meubelen zijn gepoedercoated om een mooie kleur aan het product te geven. Deze powdercoated laag dient minstens 1x per jaar met een teflon wax te worden behandeld tegen verkleuring. Als aluminium beschadigd kan het gaan oxideren , het oppervlak wordt dan ruw en slaat wit uit. Het meubel dient dan te worden geschuurd en met een primer te worden behandeld vooradt men deze weer in de kleur kan bijspuiten.


Natuursteen

 • Natuurstenen tafels kenmerken zich door een robuuste en luxe uitstraling. Natuursteen is echter poreus en vlekken kunnen er gemakkelijk intrekken. Wij adviseren dan ook om uw tafel direct na levering te behandelen met nano-wax hetgeen maar 1x per jaar hoeft te worden herhaald. Dit zal de kans op langdurige vlekken doen minimaliseren. Het gebruik van onderzetters raden wij aan alsmede het gebruik van place-mats.Stenen tafels kunnen gereinigd worden met water en groene zeep.Voor extra intensieve reiniging raden wij u de natuursteenreiniger aan te schaffen.


Parasols

 • Een parasol blijft een product dat u beschermt tegen de zon. Laat een parasol niet in de regen uitstaan daar de stof van de parasol dan sneller slijt.
 • Wind is de grootste vijand van een parasol.
 • Laat een parasol nooit uit staan terwijl u niet aanwezig bent. De wind kan veranderen en eventueel uw parasol schade toebrengen.
 • Gebruik uw gezond verstand en draai uw parasol in bij teveel wind.

 

Mountain Fires

 • Het materiaal van uw mountain fire is mat en licht poreus.
 • Hierdoor kunnen er kleine haarscheurtjes onstaan en witachtige vlekken door water en kalk.
 • Wij adviseren u om uw haard om het jaar opnieuw te rollen met buitenlatex dmv kleine vachtroller.

Vironwood

Het materiaal heeft een prachtige structuur en schitterende kleurnuances waardoor het echt op hout lijkt, maar toch echt een duurzaam kunststof materiaal is met ook alle voordelen van kunststof. Het materiaal Vironwood werkt niet en zal niet verkleuren. Het heeft wel de natuurlijke houtlook, maar zal daarentegen niet krimpen. Ook is het materiaal UV bestendig, zal niet schimmelen en splintert niet. Een groot aantal voordelen ten opzichte van echt hout, maar met wel het behoud van de uitstraling van hout. Kijk hier voor het aanbod van Vironwood tuinmeubelen.

 

Hoe wordt een Vironwood gemaakt?

De grondstoffen van Vironwood bestaan uit gerecycled plastic en granulaatkorrels. Deze grondstoffen worden samen met UV remmers en andere toevoegingen gemengd tot een luchtig mengsel. Dit mengsel zal nu zeer hoog verhit worden waardoor het zal uitzetten en er een lat ontstaat. De latten worden dan in het koude water gelegd ter afkoeling waar de latten zich verder zullen uitharden en stevige planken zullen worden. De planken worden dan in verschillende diktes, breedtes en lengtes gesneden. De planken zijn leverbaar in meerdere kleurstellingen en zijn door en door gekleurd. Populair is de houtlook, die niet te onderscheiden is van echt hout.

Onderhoud Cement fibre

Cement Fibre producten dienen 3x per jaar te worden behandeld met een spraystone protector of cement fibre imregneer.

Na ongeveer 3 jaar moet het blad opnieuw behandeld dient te worden met een lak. (Hetgeen ook moet gebeuren met houten kozijnen die 1x in de zoveel tijd geschuurd en in de lak gezet moeten worden).

Door weersinvloeden en gebruik van de tafel slijt de cellulose laag/laklaag die op de tafel is aangebracht. Wij raden u dan ook aan om de tafel te voorzien van een nieuwe laklaag zodat u weer jaren plezier zult beleven van de tafel.

Hieronder treft u een handleiding aan hoe de tafel te behandelen:

 1. De tafel licht opschuren met fijn schuurpapier korrel 220 zodat de nieuwe laklaag goed kan hechten aan de tafel.
 2. Na het licht opschuren van het tafelblad, deze afnemen met ammoniak
 3. De flacon met de tafellak met grey wash goed schudden daar er een kleur aangebracht is in de lak .
 4.  Vervolgens de lak DUN opbrengen met een SCHUIMROLLER.
 5. De laag goed laten drogen.
 6. Vervolgens kunt u de tafel weer inspuiten met de spraystone beschermer zoals u voorheen ook altijd heeft gedaan.

Mocht de laklaag al verder afgesleten zijn/loslaten dan betekent dit  dat  u de tafel intensiever moeten schuren dwz  de gehele laag van de tafel schuren. Dit kunt u doen met een schuurapparaat met schuurpapier korrel 60.

Vervolgens kunt u de tafel verder behandelen zoals hierboven aangegeven .

De flacon tafellak met grey wash is bij ons in de winkel te verkrijgen en kost  24,95.

Bijgaand: foto’s om het een en ander nog te verduidelijken.

 

Hieronder treft u een foto aan van de Ramatuelle tafel waarbij de lak/cellulose laag beschadigd is

 

Hieronder treft u een foto aan waarbij het blad aan de linkerkant intensief geschuurd is  dwz de gehele laklaag is verwijderd. Het intensief schuren is nodig wanneer de laklaag gebladderd is.

De rechterkant is licht opgeschuurd.